YTTERPLAGG

Att välja rätt ytterplagg åt barnen kan ibland kännas övermäktigt. Hur vet man egentligen om plaggen är tillräckligt varma, vattentäta och slitstarka? På hummel har vi ett stort utbud av vinterjackor och vinteroveraller för barn i alla åldrar. Här får du också råd om viktiga saker att tänka på när du ska välja ytterplagg.

VANLIGA FRÅGOR

1) HUR HÖG VATTENPELARE BEHÖVS EGENTLIGEN?

Vattenpelaren visar hur bra plagget är på att hålla vattnet ute. Ju högre siffra, desto vattentätare är det. Alla våra ytterplagg har en vattenpelare på upp till 10.000 mm. Det är en bra nivå för aktiva barn som tillbringar mycket tid utomhus eller ska åka på skidresa. Du kan läsa mer om vattenpelare längre ner på sidan.


2) VAD ÄR GOD ANDNINGSFÖRMÅGA? 

Plaggens andningsförmåga ser till att aktiva barn slipper leka sig svettiga för att sedan börja frysa. Vinterkläder från hummel har en andningsförmåga på 5.000 mvp – en hög siffra som gör att ditt barn håller sig torrt och varmt under flera timmars utelek.


3) ÄR YTTERPLAGGEN FRÅN HUMMEL VATTENTÄTA?

Våra vattentäta vinteroveraller, vinterjackor och skidbyxor ytbehandlas på insidan för att göra tyget vattentätt utan att andningsbarheten försämras. På tygets yta använder vi en BIONIC FINISH® ECO-behandling. För att ett ytterplagg ska klassas som helt vattentätt behöver det också ha tejpade sömmar som hindrar vattnet från att tränga in. Mer information om specifika egenskaper hittar du i plaggets produktbeskrivning.


4) HUR SKA YTTERPLAGGEN TVÄTTAS?

Om plagget är lerigt eller väldigt smutsigt kan du skölja av det under kranen eller torka av smutsen med en fuktig trasa. Försök att inte tvätta ytterplaggen i maskin alltför ofta. Då behåller de sin funktion längre och slits inte lika mycket. Glöm inte att kontrollera fickorna – där gömmer barnen allt möjligt roligt! Stäng alla blixtlås och vänd sedan plagget ut och in innan tvätt. Efter tvätten ska plagget torktumlas på låg värme. Det aktiverar den unika BIONIC FINISH® ECO-behandlingen som gör plagget vattentätt.

#MakeItLastLonger


5) VILKA STORLEKAR HAR YTTERPLAGGEN FRÅN HUMMEL? 

Storleken på vinterjackor, vinteroveraller och skidbyxor från hummel anges med barnets ålder. Tänk på att overallerna kan verka lite stora, eftersom de har utformats för att ge barnet gott om utrymme att röra sig och busa runt.

Fria från fluor och PVC

Ytterplagg från hummel som har behandlats med BIONIC FINISH® ECO är helt fria från fluor och PVC. BIONIC FINISH® ECO är en naturlig ytbehandling som står emot både vatten och smuts. Med en andningsförmåga på 5.000 mvp och en vattenpelare på 10.000 mm håller kläderna ditt barn varmt och torrt. Vi rekommenderar att du alltid läser produkttexten för det plagg du är intresserad av. Där hittar du de specifika egenskaperna för varje enskild produkt.

Hur mäter man vattenpelaren?

I tekniska termer mäts vattenpelaren som den mängd vatten (i millimeter) som en kvadratcentimeter av tyget kan ta emot innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelaren är, desto vattentätare är plagget.

Vattenpelaren kan minska efter hand som kläderna används genom att de slits och tvättas. Därför är det viktigt att du använder ett tvättmedel som är särskilt avsett för ytterkläder. Vid aktiv utomhuslek kan dessutom vinden och det tryck som uppstår när barnet busar runt hjälpa vattnet att tränga igenom tyget. Vattenpelaren ska därför bara ses som ett riktmärke. När du väljer ytterkläder behöver du också ta hänsyn till hur aktivt ditt barn är och hur länge det kommer att vara utomhus.

 

Vad är andningsförmåga?

När barnet leker aktivt reglerar det sin kroppstemperatur genom att svettas. Svetten dunstar sedan från huden och kyler ner kroppen. För att inte ditt barn ska bli alltför varmt och kläderna inte ska bli fuktiga från insidan behöver den här värmen ledas bort. Ett sätt att ange hur väl ett plagg andas är mvp-värdet (Moisture Vapour Permeability), som mäter hur mycket svett/vatten (i gram) som kan dunsta från en kvadratmeter av tyget under 24 timmar. Ju bättre andningsförmåga, desto mer svett leds bort från plagget och desto bekvämare är det för barnet att leka i.

Lämna vidare

Våra ytterplagg har en extra stor namnlapp med plats för många namn. Så har vi gjort för att du ska kunna skänka eller sälja kläderna vidare till ett annat barn när ditt eget har vuxit ur dem. Tänk på miljön och återanvänd plaggen så länge det går.